individuele
begeleiding

WAT IS INDIVIDUELE BEGELEIDING?

Jongeren kunnen worstelen met de uitdagingen die op hen afkomen en de keuzes die zij daarin maken. Ze kunnen daardoor plots sterk veranderend gedrag stellen, thuis, op school of bij vrienden. Denk aan; spijbelen, zich niet aan de afspraken houden, zichzelf afsluiten, opeens andere vrienden en interesses hebben of snel in conflict zijn.

Wanneer je je als leerkracht en/of verantwoordelijke zorgen maakt over het gedrag en welzijn van een jongere. En wanneer de communicatie met de jongere steeds moeilijker verloopt, dan kan Individuele Begeleiding (IB) een oplossing bieden.

IB biedt jongeren een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin die kan werken aan persoonlijke doelen met iemand die naast hem/haar/die staat.

Het doel van elke begeleiding is te voorkomen dat meer intensieve hulp nodig is door de krachten die in de jongere, het gezin of hun context aanwezig zijn te versterken en hun competenties te verhogen.

Wat maakt individuele begeleiding uniek?

  • Een begeleider investeert in de opstartfase in het opbouwen van een vertrouwensband met de jongere door samen activiteiten te ondernemen binnen de interesses van de jongere.

    In die fase wordt nog niet gekeken naar de doelen waaraan de jongere wil werken tijdens de rest van het traject.

    De vertrouwensband is belangrijk voor het succes van het traject daarom wordt hier in de eerste fase sterk in geïnvesteerd.

  • Een begeleider werkt zeer aanklampend. Dit betekent dat de begeleider ook bereid is de jongere op te zoeken buiten Kwadraat, mee te gaan naar belangrijke evenementen of gesprekken, opvolgen thuis of per telefoon tussen de afspraken door.

  • Een begeleider gaat verder dan enkel aan de slag met de hulpvraag. De begeleider gaat opzoek naar de vraag áchter de hulpvraag.

    Er wordt nagegaan waarom de jongere in de situatie zit waarin die zit. Waarom die zich voelt zoals die zich voelt en waarom er een bepaald typerend gedrag is.

    Een begeleider geeft tools of alternatieven mee waardoor de jongere op een positieve manier mee om kan gaan met de situatie.

  • Een begeleider gaat op maat van de jongere opzoek naar het versterken van persoonlijk en professioneel netwerk.

Voor wie?

  • Jongeren tussen 9 en 21 jaar.

  • Jongeren die wonen of naar school gaan in stad Antwerpen of districten.

  • Jongeren die gemotiveerd zijn om buiten de schooluren 1 keer per week 2 uur vrij te maken om met een begeleider af te spreken.

    Weten of de jongere aan alle voorwaarden voldoet om deel te nemen? Bekijk de aanmeldingsvoorwaarden.

Praktisch

  • De duur van de begeleiding is 9 maanden voor -12 jarigen en 6 maanden voor +12 jarigen.

  • Iedere jongere krijgt een persoonlijke begeleider toegewezen gedurende het hele traject.

  • Jongere en begeleider zien elkaar elke week 2 uur buiten de schooluren om.

  • Een individueel begeleider is geen, studiebegeleider, vrijetijdsbemiddelaar of psycholoog.

  • De jongere staat centraal in het traject. Vanuit de situatie van de jongere wordt wel gekeken naar de relaties met anderen. Maar nooit andersom.

Jongere aanmelden?

Enkel als professionele hulpverlener kan je een jongere aanmelden voor een individuele begeleiding. Alle aanmeldingen verlopen via het Centraal Meldpunt (CMP). Via onderstaande link kan je een jongere aanmelden bij het aanmeldportaal van het CMP.

Wanneer het CMP inschat dat de hulpvraag passend is bij het aanbod van ons begeleidingsteam, wordt de aanmelding doorgestuurd naar Kwadraat.


AANMELDPORTAAL CMP

Vragen?

Heb je een vraag over een begeleidingstraject? Of wil je meer informatie over de werking?

Neem contact op!

CONTACT

  • "Tijdens de begeleiding heb ik geleerd dat ik moet blijven wie ik ben. En als ik soms wel iets fout doe, daar uit kan leren. Het is belangrijk dat ik die fouten niet herhaal, want dat kan invloed hebben op mijn toekomst." M. (13 jaar)

  • "'Eerst dacht ik, begeleiding gaat me niet helpen. Maar na de eerste echte begeleiding dacht ik; als ik verder ga, gaat het me toch lukken. Nu kan ik beter voor mezelf opkomen en mijn eigen mening geven. Iedereen zegt dat ik veranderd ben in positieve zin. Ik dank Salim en Nour voor al hun steun in goede en slechte tijd en ik zal jullie nooit vergeten!" Anoniem